Valitse sivu

Pesäpallon lajivalmentajatutkinto koostuu laji- ja pelivalmennuksesta, ominaisuuksien kehittämisestä, ihmisen valmentamisesta, verkkokursseista ja oman valmentajuuden kehittämisestä. 

Tutkinto on valmennusportaikon kolmas taso, ja tason suorittaminen on koulutusvelvoitteena huippupesiksessä (Superpesis ja Ykköspesis). Lajivalmentajatutkinto koostuu neljästä lähijaksosta, lajinkehittämistyöstä, verkko- ja etäkoulutuksista ja kurssitehtävistä. Katso aiemmat lajinkehittämistyöt 2001–2024 täältä.

Lähijaksot ajoittuvat seuraavasti: 

  • Jakso 1: Toimintaympäristö ja sisäpelin kehittäminen – Vuokatti, 8.–10.11.2024
  • Jakso 2: Psyykkinen valmentaminen ja ulkopelin kehittäminen – Kuortane 29.11–1.12.2024
  • Jakso 3: Kokonaisvaltainen valmentaminen – Varala (Tampere), 10.–12.1.2025
  • Jakso 4: Lajin ja pelin analysointi ja kehittäminen – Vuokatti 21.–23.3.2025
  • Jaksokohtainen hinta 390 € täysmajoituksella

PLVT16-kurssin priimukseksi äänestetty Saku Alatalo kertoo viime vuoden kurssista: 

Kurssille tuli lähdettyä alkuun velvoitteen takia, mutta sillä asenteella, että täällä on mahdollisuus verkostoitua ja oppia uutta oman alansa ammattilaisilta. Varsinkin Varalan kokonaisvaltaisen valmentamisen jakso oli mielenkiintoinen ja aiheet niitä, jotka ovat itselleni isoimpia kehitettäviä asia valmentamisessa. Minulle tulikin paljon hyviä ideoita jo tälle kaudelle. Pidin myös kouluttajista, jotka suhtautuivat intohimolla pesäpalloon. Erityisesti Juhani Lehtimäen Case JoMa ja etenemisen harjoittelu Kuortaneella jäi mieleen. Sain paljon uusia kavereita ja tuttuja viikonlopuilta, joiden kanssa ollaan kesälläkin tekemisissä pesäpallon ja muun elämän kanssa, Alatalo sanoo.

Parhaan lajinkehittämistyön palkinnon työstään ”Huippupesäpalloilijan itsepuhe – oman toiminnan ohjaaminen ja päätöksentekoprosessit ulkopelissä” saanut Jonna Salminen jatkaa: 

‒ PLVT16 tarjosi sopivassa suhteessa teoriatietoa ja sen arviointia ja sovellettavuutta valmennusarkeen sekä erityisesti hienon mahdollisuuden vertaiskeskusteluun lajin parissa työskentelevien ihmisten kanssa. Haluan kiittää kouluttajia, kurssille osallistuneita sekä tietysti Perttu Hautalaa, jonka kanssa käydyt keskustelut rohkaisivat osallistumaan koulutukseen. Erityiskiitokset haluan osoittaa myös Saku Komulaiselle ja Pesäpalloliitolle, jotka innostuivat ja mahdollistivat työni. Toivon, että tutkimukseni herättäisi kiinnostusta ja siitä olisi teoreettista sekä käytännöllistä hyötyä pesisihmisille. PLVT:n myötä innostuin valmennustieteen opinnoista ja tartunkin tänä syksynä liikuntatieteellisen oven kahvaan tavoitteenani edistää lajiin liittyvää tutkimustyötä, Salminen sanoo.

Koulutuksesta vastaa Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö Perttu Hautala, apunaan aihealueittain lajin asiantuntijat pesäpallon valmennuskeskuksista ja huippuorganisaatioista. Tutkintoon haku tapahtuu sähköisesti 30.9. mennessä osoitteeseen perttu.hautala@pesis.fi. Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessa ainakin valmentamasi joukkue, valmennuskokemuksesi sekä käymäsi lajiliiton/muut koulutukset. 

Lisätiedot: Perttu Hautala (perttu.hautala@pesis.fi / 040 562 4846)