Valitse sivu

Kyse ei ole baseballista eikä softballista, vaan hittimaineeseen nousseesta uudesta pelimuodosta baseball5, jota kansankielellä kutsutaan ”vitoseksi”.

– Baseball5 on helposti omaksuttava sisäänheittopeli. Kansainvälisen Baseball- ja Softball-liiton tavoitteena on ollut painottaa tasa-arvoa, pieniä kustannuksia, nopeaa tempoa ja helppoa saavutettavuutta. Vitosta voi pelata lähes missä tahansa eikä muita välineitä kuin pallo tarvita. Käytännössä kaikissa seurojen käyttämissä liikuntasaleissa eri puolilla Suomea on riittävästi tilaa laittaa pelit pystyyn. Sekajoukkueilla vitosta pelataan ihan huipputasollakin, avaa Pesäpalloliiton baseball-softball-lajivastaava Ville-Herman Saarman.

Suomi kohtasi Ranskan baseball5:n EM-turnauksessa. Kuva: Evaldas Žarkaitis

Uusi peli lähti liikkeelle Etelä- ja Keski-Amerikasta, jossa se innosti massat liikkeelle. Vitosessa on muista pallonlyöntipeleistä tuttuja elementtejä, mutta lyöjällä on vain yksi yritys ja lyöjä lyö kädellään itse syötettyä palloa. Nopeatempoinen ja urbaani viiden pelaajan joukkuein pelattava peli korostaa käsi-silmä-koordinaatiota, joten se sopiikin mainiosti pesäpalloilijoille talviharjoitteluun. Samoin koulun liikuntatunneilla pelit on helppo laittaa pystyyn.

– Vauhdikas, monipuolinen ja taktinen peli, joka edellyttää suoritusvarmuutta ja nopeaa reagointia. Polttolinjasta etukenttäpelaajiin on tarjolla pesäpallon talviharjoitteluun erinomaisesti soveltuva viitepeli. Jopa kuvionvaihtopeliä ja maskipelaamista ovat huippupesäpalloilijat vitosessa hyödyntäneet, Saarman kuvailee.

Suomen maajoukkue heittäytyi uuden lajin pariin ja onnistui

Vitosesta on moneksi. Vaikka lähtöidea oli saada mahdollisimman moni osallistumaan ja kokeilemaan uutta peliä, vitonen kasvattaa kaiken aikaa suosiotaan myös huippu-urheiluna. Lajin MM-kisat pelataan Hongkongissa ja Suomen karsintalohko alle 17-vuotiaiden EM-kilpailuihin Ranskassa ensi vuonna. Neljättä kertaa järjestettävien nuorten kesäolympialaisten ohjelmassa vitonen on mukana Senegalin Dakarissa 2026.

Suomen maajoukkue teki ensiesiintymisensä baseball5-kentillä marraskuussa. Tuloksena EM-kilpailuista Liettuan Druskininkaista oli komeasti seitsemäs sija sekä viisi voittoa – Latviasta, Romaniasta, Bulgariasta, Virosta ja Moldovasta. Videoita turnauksesta on katsottavissa Euroopan Baseball- ja Softball-liiton (WBSC Europe) YouTube-kanavalta.

Tino Alaspää antaa tyylinäytteen baseball5-lyönnistä. Kuva: Evaldas Žarkaitis

Suomea edustivat superpesispelaajat Anni Laakso, Aino-Kaisa Mantere, Jenni Matola ja Minea Mäkiviita Maila-Jusseista sekä Tino Alaspää, Miska Mäkiviita, Oskar Salmela ja Justus Teppo JymyJusseista. Joukkuetta luotsasivat päävalmentaja Juha Antikainen ja manageri Ossi Viljanen. Vahvana taustavaikuttajana hääri Baseball- ja softball-liiton puheenjohtaja Jukka Ropponen.

– Todella kova suoritus joukkueelta, kun alla oli vain pari treeniä ja lajia lähdettiin vasta opettelemaan. Niin pelaajat kuin joukkueenjohto ottivat ennakkoluulottomasti haasteen vastaan ja onnistuivat. Eteenpäinmenoa tapahtui huimasti turnauksenkin aikana. Tästä on hyvä jatkaa ja lähteä valmiimpana kohti tulevia koitoksia, Saarman kehuu.

Suomen edustus turnauksessa ei rajoittunut ainoastaan pelaajiin. Syksyllä nuorten MM-kilpailuissa Turkin Ankarassa tuomarina ansioitunut pitkän linjan baseball-aktiivi Tony Jones toimi nyt Liettuassa kilpailujohtajana.

Tony Jones toimi kilpailujohtajana baseball5:n EM-turnauksessa. Kuva: Evaldas Žarkaitis

Vitosen ohella pallonlyöntipeleillä on Suomessa kokonaisuutena vahva meno ja toiminnan kehittämisen into päällä. Miesten baseball-maajoukkue Karhut on läpikäynyt nuorennusleikkausta ja ajanut uutta pelaajasukupolvea sisään. Naisten softball-maajoukkue osallistui historiallisesti EM-kilpailuihin Barcelonassa viime kesänä ja saa lisävirtaa Los Angelesin olympiaunelmasta 2028. Baseball-uralle lähtenyt entinen huippupesäpalloilija Konsta Kurikka debytoi puolestaan uudessa Baseball United -liigassa, Abu Dhabi Falconsin riveissä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Baseball Finland (@baseball_finland) jakama julkaisu

Tiedonvaihtoa tapahtuu Saksassa, jossa Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian delegaatio tutustuu parhaillaan Regensburgin baseball-akatemian toimintaan 2020 käynnistyneen Erasmus+-projektin tiimoilta. Yhdeksän pesäpalloilijan, kolmen yleislinjan opiskelijan, valmentajan ja opettajan ryhmä perehtyy erityisesti baseballissa hyödynnettävään teknologiaan.

– Yhteistyössä on voimaa, kun tietotaitoa vaihdetaan puolin ja toisin. Osallistujat oppivat baseballin heitto- ja lyöntivalmennuksesta ja näkevät, miten dataa hyödynnetään. Nämä avaavat uusia mahdollisuuksia, jossa saadaan paljon hyötyä myös pesäpallovalmennukseen Suomessa, Saarman päättää.

Baseball5 eli kansankielellä vitonen on baseballin ja softballin uusi 5 vs. 5 -katuversio. Sen avulla baseballin ja softballin perusteet on helppo tutustuttaa lapsille ja nuorille. Vitonen sopii myös mainiosti viitepeliksi pesäpalloilijoille, samoin esimerkiksi koulujen liikuntatunneille. Lisätietoa vitosesta löytyy osoitteesta www.pesis.fi/baseball/baseball5.