Millainen on hyvä pesäpallotuomari?

Hyvä tuomari osaa säännöt ja näyttää sen myös ulospäin – antaa hyvän vaikutelman näytöillä ja tuomioilla, ja näyttää kentällä omat parhaat puolensa. Jos ei jotain tiedä, on silloin osattava luottaa muuhun tuomariviisikkoon ja tehdä ratkaisu. -Kati Sirviö

Reilu, Reipas, rohkea, kommunikaatiotaitoinen, mukautuva. -Ville Mustonen

Näin pohtivat Hyvinkään Nuorisoleirin RTV-tuomaripalkintojen saajat Kati Sirviö sekä Ville Mustonen. 2006-ikäluokan tuomarit ovat nuoresta iästään huolimatta jo kokeneita, sillä molemmat ovat viheltäneet C-tasolla jo useamman vuoden.

RTV-Yhtymä on tullut vahvasti esille Superpesiksen yhteistyökumppanina, ja tätä kautta ovat värittäneetkin muun muassa kuukausittaisen RTV-tuomarin valinta. Nyt maali- ja pintamateriaalituotteiden erikoisliike haluaa olla tukemassa myös urallaan eteenpäin pyrkiviä nuorisotuomareita.

On kunnia-asia olla mukana nuortenkin toiminnassa. Olemme Superpesiksessä mukana sponsoroimassa ja teemana meillä ovat tuomarit, niin tämä sopii todella hyvin myös meidän asetelmaamme, kommentoi Olli-Pekka Paananen RTV:ltä.

Leirit ovat nuorisotuomarien ponnahduslauta

Superpesiksessä tuskin on pelaajia, jotka eivät olisi leireillä lapsena ja nuorena kiertäneet. Sama pätee myös moneen tuomariin, ja tämän vuoden palkitut RTV-nuorisotuomarit ovatkin saaneet kipinänsä oikeudenjakamiseen nimenomaan leireiltä.

Vanhempana E-juniorina aloittelin tuomaroimisen, kun isä antoi pillin käteen. Ensimmäinen leiri oli 2019 Haapajärven alueleiri, jossa sain leirin tyttötuomaripalkinnon. Sieltä se fiilis tuli, että ehkä tätä osaakin. Samana vuonna tuli mentyä myös Espoon Tenavaleirille, ja siellä sitä oikeastaan rupesi tästä hommasta tykkäämään, kommentoi KPK:n kasvatti Kati Sirviö.

Juoksu on syntynyt ja sen myös pelituomari Kati Sirviö ilmoittaa kirjurille Kuva: Konsta Mönkkönen

Riihimäeltä kotoisin oleva Ville Mustonen on päässyt seuraamaan tuomaritoimintaa jo pienestä pitäen, sillä hänen isänsä on Superpesiksessä jo tuomarilegendan asemaan noussut Ari Mustonen. Villen leiristartti tuomarin toimissa tuli 10-vuotiaana Tenavaleirillä Hyvinkäällä.

Vuoden 2016 Tenavaleiri oli ensimmäinen, jonne lähdin isän jalanjäljissä kokeilemaan. Onhan minulla aina ollut kaikissa lajeissa sellainen fiilis, että ennemmin pilli suussa kuin vaikkapa maila tai räpylä kädessä. 2019 Tenavaleirillä pääsin sitten poikien kilpasarjan Itä-Lännen pelituomariksi – siitä tuli tunne, että tämän homman alkaa osata. Aloin myös samoihin aikoihin kiertämään C-tason pelejä pesillä, Mustonen kommentoi.

Ville Mustonen pelituomarina poikien kilpasarjan Itä-Lännen hutunkeitossa. Kuva Hanna Heinonen

Leireillä tuomarit tutustuvat samanhenkiseen pesisväkeen ympäri Suomen, ja kontaktit säilyvät viimeisten pelien loputtuakin. Seuraavan vuoden leirejä odotetaan vesi kielellä, ja kun leiri-ikä jää taakse, palataan tunnelmaan tarkkailijan roolissa.

Leireillä on aina saanut paljon pelejä ja palautetta. Ja etenkin pelejä ympäri Suomen tulevien kavereiden kanssa. Onhan nämä isoja sosiaalisia tapahtumia, Mustonen jatkaa.

Kotiseurassa ja aluesarjoissa pelaajat tulevat nopeasti tutuksi, ja leirillä tuomarit saavat pelaajien tapaan täysin uusia ärsykkeitä. Uudet joukkueet, eri sarjat sekä leiriaamujen välillä haastavakin vireystila kehittävät yksilöitä kohti unelmiaan. Olivatpa ne sitten uusiin ystäviin tai Superpesis-tuomariksi kehittymiseen liittyviä.

Leirit ovat merkanneet sitä, että saa viettää aikaa kavereiden kanssa ja kehittyä tuomarina omassa tekemisessä. Täällä saa kokea uusia tuomaripareja ja kokeilla eri rooleja kuin vaikkapa aina sitä pelituomaria. Ja onhan se hauska päästä viheltämään muidenkin pelejä, sillä meillä päin se on tietenkin aina ollut KPK:n tai Jymyn peli, Kati Sirviö kommentoi.

Esikuvien kautta kohti unelmia

Fanikameratuotantojen myötä kaikki Superpesiksen ja Ykköspesiksen ottelut ovat olleet nähtävissä jo useamman vuoden. Tämä on hyödyksi paitsi pelaajille, myös tuomareille, sillä esimerkiksi estämistilanteita ja niiden tulkintoja pääsee katsomaan harva se päivä suorana.

Myös epäselvät tilanteet tai sääntötulkinnat nousevat usein viestipalvelu X:ään, jossa ne perataan auki puolin ja toisin. Koettavaa, katsottavaa ja opittavaa siis riittää.

Kaksi vuotta sitten Sotkamon Tenavaleirillä (2022) olivat Rautiaisen Immo ja Kosti. Pidän heidän tyylistään ja siitä, miten he vetävät tuomarointeja kahdestaan. On tässä itsellekin syntynyt pieni unelma siitä, että saisi joskus olla pelituomarina miesten Superpesiksessä, Sirviö päättää.

Esikuvia tarvitaan. RTV syöttötuomari Ossi Muurainen palkittiin 600:ssa Superpesisottelussaan. Vasemmalla PPL:n tuomaripäällikkö Joona Tervonen. Kuva: Joona-Pekka Hirvonen

Erilaisia tyylejä tuomarihuipulta todellakin löytyy, ja monella nuorisotuomarilla katsottava ottelu ei välttämättä määräydy pelaavien joukkueiden vaan viheltävien tuomareiden mukaan. Esikuvia tarvitaan, ja leireilläkin monet tuomarit haaveilevat Superpesiksen RTV-tuomarin urasta.

Itsellä esikuvana tietenkin oma isä, mutta myös Kotiniemen Miko on tehnyt vaikutuksen. Tykkään hänen tyylistään tuomaroida, ja pari kautta sitten oli todella mukava kausi kiertää hänen kanssaan pesätuomarina, Ville Mustonen päättää.

Hyvinkään Nuorisoleiri päättyi lauantaina finaali- ja pronssiotteluihin. Tuomareina molemmissa finaaleissa toimivat, ketkäs muutkaan kuin Kati Sirviö ja Ville Mustonen.