Joonas Rantaniemi toivottaa pesisjuniorit tervetulleeksi tuomarikoulutuksiin – Tuomarin polulla oppi ja ystävät ovat taattuja
Superpesis-tuomarina ja C-tason tuomarikouluttajana tunnettu Joonas Rantaniemi on nähnyt ja kokenut tuomaritoimintaa nuoreksi mieheksi jo pitkään. Vähäkyröläistaustainen syöttötuomari tunnetaan nykyään etenkin läntisellä alueella, jossa mies pääasiassa viheltää Naisten Superpesistä ja Miesten Ykköspesistä. Tuomariuran startti kaivautuu silti nopeaa esille.
Kuva: Pasi Kettunen.
Vaasan Mailan junioreissa pelasin D-ikäisenä. Silloin meillä taisi olla vielä niin päin, että vain harvat ja valitut saivat tuomarikortin. Onneksi itse olin yksi heistä – sillä tiellä tässä ollaan edelleen, Rantaniemi, 28, aloittaa.
Usein juniorituomarit aloittavat viheltämisen juuri pelaamisen ohella, ja harrastukset tukevatkin luontevasti toisiaan. Seurat järjestävät tuomarikoulutustilaisuuksia keväisin, joihin lajiliiton kouluttajat tulevat pitämään joko aloittavien tai jatkavien koulutuksia. Koulutuksiin osallistuminen on maksutonta.
Koen, että meidän koulutustoimintamme on todella laadukasta tätä nykyä. Pienempien ja aloittelevien koulutuksissa käydään ihan perusasioita vihellystekniikasta laikannäyttöihin, kun taas vanhempien kanssa päästään jo tarkemmin sääntöasioihin ja yksittäistapauksiin, pitkään myös nuorisotuomarikouluttajana toiminut Rantaniemi jatkaa.
Mikään koulutus ei kehitä kuten leirit
Juniorituomareiden parhaita peli- ja tuomarointimuistoja kysellessä vastauksena saa saman kuin pelaajilta: leirit. Tähän samaan yhtyy myös 2010-luvulla värikkäänä leirituomarina tunnettu Rantaniemi:
Kyllä leirien vapaa-aika ja kaikki yhteinen tekeminen uusien ystävien kanssa pelien välissä ovat jääneet kaikkein kirkkaimpana mieleen. Pelaajana sitä mennään pääasiassa oman joukkueen mukana, mutta tuomarina homma on itsenäisempää ja sosiaalisempaa kaikin puolin.
Alueleirien tuomari-ilmoittautuminen kesälle 2025 on jo kovasti menossa, ja valtakunnallisten leirien ilmoittautuminen avataan 1. huhtikuuta kello 12.00. Leireillä Rantaniemeä ei enää näe kuin tarkkailijan roolissa, mutta kehittyminen tuomariuralla jatkuu yhä.
Sehän yksi tuomaroinnin parhaimmista puolista onkin, sillä koskaan et ole valmis tai täydellinen, vaan aina on varaa kehittyä. Joka vuosi meillä on tuomaripuolellakin kilpailua esimerkiksi pudotuspelipaikoista, Rantaniemi jatkaa.
Tuomaritoiminnasta eväitä elämään
Joukkuelajeissa oppii muun muassa sosiaalisia taitoja, muiden huomioonottoa ja ryhmänä toimimista. Samoja asioita tulee eteen myös tuomarina, mutta myös eroavaisuuksia löytyy.
Jos omaa tuomarin kaartani tähän asti mietin, niin kyllähän tämä on opettanut niin kärsivällisyyttä kuin johtamis- ja kommunikointitaitoja roppakaupalla. Tuomaritoiminnasta tekee arvokasta myös se, että vaikka pelaajaura loppuisi nuorena, niin itse lajina pesis ja se kilpailuelementti säilyvät mukana tuomaripuolellakin. Itse ainakin olen edelleen kovin kilpailuhenkinen, jatkaa Rantaniemi.
Seurayhteisöissä tekijöitä arvostetaan, olipa kyseessä sitten joukkueen taustahenkilö, kannustaja, valmentaja tai tuomari. Rantaniemi korostaakin, että juniori- ja nuorisotuomareista huolehtiminen on koko pesisväen yhteinen tehtävä, jossa on edelleenkin petrattavaa.
Totta kai meidän lajissa on paljon juttuja ja sääntöjä, mitkä tuomarin on opittava ihan samalla tavalla kuin pelaajatkin rakentavat osaamistaan vuosien aikana. Kentänlaidan huuteluissa ja tuomarien kommentoinneissa ollaan menty kentän vanhinten ja vuosien myötä eteenpäin, mutta yhä pystytään paljon parempaan. Jokainen meistä on oppimassa ja kehittymässä lajin parissa, ja jokainen aloittaa jostain, Rantaniemi päättää.
Tuomarikoulutukset alkavat ympäri Suomea helmikuussa. Ohjeet lähetetään seurojen tuomarivastaaville ja yhteyshenkilöille viikolla 7.
Seurat sopivat kouluttajien kanssa koulutusten ajankohdista, jonka jälkeen tapahtumaan voi ilmoittautua täällä.
Tarkemmat tiedot koulutuksista löydät tuomaritoiminnan sivuilta.