Pesäpallo
toisella
asteella

Urheilupainotteisia toisen asteen oppilaitoksia ja pesäpalloakatemioita on lukuisia eri puolella Suomea. 

Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset

Suomessa toimii 15 erityisen koulutustehtävän urheilulukiota ja 16 erityisen koulutustehtävän ammatillista oppilaitosta. Näitä valtakunnallisen erityisen tehtävän saaneita oppilaitoksia kutsutaan urheiluoppilaitoksiksi. Nämä urheiluoppilaitokset helpottavat yhdistämään tavoitteellisen urheilun ja opiskelun toisella asteella. Urheiluoppilaitokset on tarkoitettu motivoituneiden ja potentiaalisten kilpaurheilijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävän urheilun yhdistäminen tavoitteelliseen opiskeluun on mahdollista.

Hakuprosessissa urheilupainotteiset oppilaitokset pyytävät lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Oppilaitokset voivat myös lisäksi järjestää omia testejä urheilijaopiskelijoiden valinnan tueksi.

Lukiot

Erityisen koulutustehtävän urheilulukiot 

Urheilulukiot poikkeavat muista lukioista valintaperusteissa. Opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta (max. 10) sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä (max. 10). Hakijan keskiarvopisteiksi lasketaan hakijan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden ja pakollisen liikunnan arvosanoista muodostuva keskiarvo sadasosan tarkkuudella. Oppilaitos tai koulutuksen järjestäjä voi lisäksi edellyttää lukuaineiden minimikeskiarvon ylittämistä. 

Urheilupainotteiset lukiot 

Urheilupainotteisilla lukioilla voi olla oma urheilulinja, ja haku tapahtuu samalla tavoin kuin urheilulukioon. Osalla urheilulupainotteisista lukioista haku tapahtuu ensin normaalisti oppilaitokseen ja urheilijastatus määritetään urheilu- ja soveltuvuuspisteiden kautta (pistemäärä max. 10). 

Muiden lukioiden urheilutarjonta 

Ilman erityistä urheiluun liittyvää koulutustehtävää toimivat lukiot voivat tarjota opetussuunnitelmallisia painotuksia urheiluun liittyen. Näihin oppilaitoksiin haku tapahtuu yhteishaun kautta. Tarkemmat ohjeet löytyvät oppilaitosten omista tiedotuskanavista.

Ammatilliset urheiluoppilaitokset

Kun haet ammatilliseen urheiluoppilaitokseen eli urheiluamikseen, tarkista oppilaitoksen verkkosivuilta, että tavoittelemasi ammatillinen perustutkinto sisältyy oppilaitoksen urheilijakoulutukseen. Urheiluansioilla ei saa lisäpisteitä hakutilanteessa, joten sinun kannattaa hakea perustutkintoon, johon täytät pääsyvaatimukset. Voit saada urheilijastatuksen, kun opiskelupaikka on varmistunut. Hakijan lajiliittopisteet ovat lähtökohtana urheilijastatuksen myöntämiselle.

Lisäksi päätökseen vaikuttavat oppilaitoskohtaisesti mahdollisesti järjestettävät testit tai haastattelut, joilla voidaan selvittää hakijan urheilullisen potentiaalin lisäksi motivaatiotekijöitä sekä soveltuvuutta urheiluoppilaitoksen toimintatapoihin. 

Lähde: Olympiakomitea

Pesäpallon harjoittelu urheiluopistoilla

Urheiluopistoilla opiskellessa on mahdollista yhdistää pesäpallon harjoittelu liikunta-alan opiskeluun, kuten esimerkiksi Liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskeluun. Pesäpalloharjoittelua järjestetään seuraavilla opistoilla: 

  • Kuortaneen Urheiluopisto 

  • Varalan Urheiluopisto

  • Vuokatin Urheiluopisto 

Katso lista kaikista urheilulukioista ja ammatillisista oppilaitoksista Olympiakomitean verkkosivuilta

Urheilu- ja soveltuvuuspisteet 

Urheilu- ja soveltuvuuspisteet määräytyvät oppilaitoksen ja hakijan urheilulajin valtakunnallisen lajijärjestön yhteistyönä. Hakija voi saada urheilullisista ansioistaan ja urheilulahjakkuudestaan 0-5 pistettä (lajiliittopisteet) ja oppilaitoksen harkinnan mukaan 0-5 soveltuvuuspistettä (oppilaitospisteet). 

  • Lajiliittopisteytys (0-5 pistettä) tapahtuu 2. asteelle pyrkiville erikseen järjestettävissä pisteytyspäivissä, joista tarkemmat tiedot ovat alla.

  • Oppilaitospisteytys (0-5 pistettä) tapahtuu kunkin oppilaitoksen määrittelemällä tavalla, esim. koulun omissa pääsykokeissa ja opiskelumenestyksen perusteella. Tarkista tämä menettely oppilaitoksesta, johon olet hakemassa.

Haku urheiluoppilaitokseen

Perusasteen jälkeen opiskelupaikkaa hakevaa urheilijaa kehotetaan osallistumaan yhteishakuun. Rinnakkaisena tai vaihtoehtoisena mahdollisuutena on läpi vuoden toimiva jatkuva haku. Lisäksi oppilaitoksista voi aina tiedustella vapaita opiskelupaikkoja. 

Haku yhteishaun kautta 

1) Ennen hakua on syytä varmistaa, että hakijan tavoittelemat tutkinnot löytyvät urheiluoppilaitoksen koulutustarjonnasta ja sisältävät urheilijakoulutuksen mahdollisuuden.

2) Hakija tekee toisen asteen yhteishaun normaalisti opintopolku.fi-sivustolla. 

3) Täytä hakupalvelussa ensin hakukohteet. Kun haet toisen asteen oppilaitokseen, jossa on urheilulinja (esimerkiksi urheilulukion, ammatillisen oppilaitoksen tai urheilupainotteisen lukion urheilulinjalle), aukeaa sinulle automaattisesti hakukohteiden alle Urheilijan lisäkysymykset. Jotta voit päästä hakemaasi oppilaitokseen urheilulinjalle, tulee sinun vastata urheilijan lisäkysymyksiin.

4) Hakijan vastuulla on toimittaa täytetty hakulomake oppilaitokseen hakuaikana. Osoitteet ja tarkemmat toimitusohjeet löytyvät oppilaitosten kotisivuilta. 

Urheiluansioista ei saa lisäpisteitä yhteishaussa, joten urheilijan kannattaa hakea sellaisiin perustutkintoihin, joihin edellytykset sisäänpääsyyn ovat olemassa. 

Haku jatkuvan haun kautta 

Urheiluoppilaitokset ohjeistavat erikseen mahdollisuuksista ja toimintatavoista jatkuvan haun kautta haettaviin opiskelupaikkoihin. Tietoa eri vaihtoehdoista saa oppilaitosten verkkosivuilta ja yhteyshenkilöiltä.

Muita hakumahdollisuuksia 

Jos on saanut opiskelupaikan, mutta ei hakutilanteessa ole hakenut urheilijoiden ammatilliseen peruskoulutukseen, voi aina tiedustella oppilaitoksen urheilukoordinaattorilta mahdollisuuksia saada urheilijastatus kesken lukuvuoden. Jos on jäänyt kokonaan ilman opiskelupaikkaa, voi sitä lukuvuoden joka vaiheessa tiedustella oppilaitoksen yhteyshenkilöiltä.

Muiden ammatillisten oppilaitosten urheilutarjonta

Ilman erityistä urheiluun liittyvää koulutustehtävää toimivat toisen asteen ammatilliset oppilaitokset voivat tarjota opetussuunnitelmallisia painotuksia urheiluun liittyen. Näihin oppilaitoksiin haku tapahtuu yhteishaun kautta. Tarkemmat ohjeet löytyvät oppilaitosten omista tiedotuskanavista. 

Lähde: Olympiakomitea

Pisteytystilaisuudet 

Lajiliittopisteytyksessä testataan urheilijan fyysiset ominaisuudet ja arvioidaan lajitaitojen tekninen osaaminen valtakunnallisten kriteerien mukaisesti. Lisäksi urheilijalle järjestetään vapaamuotoinen haastattelu, jossa kartoitetaan tavoitteellisuus ja halu kehittää itseään urheilijana sekä pesäpalloilijana. 

Pisteytyspäivään tarvitset mukaan lajivälineet, sisäpelikengät, mahdolliset tekonurmikengät ja piikkarit, joissa piikit ovat 6 mm tai lyhyemmät. 

Lajiliittopisteytystapahtumia järjestetään viidellä eri paikkakunnalla eri ajankohtina. Urheilijalla on mahdollisuus hakea lajiliittopisteet mistä tahansa pisteytystapahtumasta, josta lajiliittopisteet toimitetaan suoraan oppilaitoksiin.

Urheiluakatemiat 

Urheiluakatemiat yhdistävät tavoitteellisen harjoittelun, opiskelun ja elämäntaitojen oppimisen. Arjen logistiikasta tehdään helpompaa. Urheiluakatemiat luovat ympäristön, jossa on turvallista kasvaa ja kehittyä. Urheilijan tukena toimivat usean eri alojen asiantuntijat, kuten fysioterapeutit, fysiikkavalmentajat, hierojat, ravitsemusneuvojat, lääkärit ja psyykkisen valmennuksen osaajat. 

Verkostoon kuuluu eri toimijoita, kuten oppilaitoksia (yläkoulut, toinen aste ja korkea-aste), urheiluseuroja ja asiantuntijaorganisaatioita. 

Urheilijalla on mahdollisuus hakea mihin tahansa urheiluakatemiaan ja saada akatemian palvelut käyttöönsä. Pesäpallolla on erityinen asema osassa urheiluakatemioita. Lähtökohtana on varmistaa urheilijoille kansainvälisen vertailun kestävä päivittäisvalmennus ja toimintaympäristö. 

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten toimintaa ohjaa yhteinen ohjeisto. Yhteisesti määritellyillä tavoitteilla ja toimenpiteillä varmistetaan toiminnan laatu ja yhteiset toimintatavat. 

Miksi urheiluakatemia? 

  • Opintojen ja tavoitteellisen urheilu-uran yhdistäminen 

  • Monipuoliset liikunta- ja harjoittelupaikat 

  • Helpompi arki ja arjen rytmitys 

  • Laadukas valmennus 

  • Asiantuntijaverkoston palvelut 

  • Tuki pelaajapolulla etenemiseksi 

  • Verkostoituminen ja tutustuminen toisiin urheilijoihin 

Hae akatemiaurheilijaksi opiskelupaikkakunnalla 

Urheiluakatemiaan voivat hakea toisella asteella ja korkea-asteella opiskelevat. Hae akatemiaurheilijaksi opiskelupaikkakunnallasi, vaikka edustaisitkin toisen paikkakunnan seuraa. Urheiluakatemia valitsee urheilijat kriteeriensä mukaisesti ja urheilijat pisteytetään lajiliittopisteytysten avulla. Pesäpallotoimintaan ovat tervetulleita kaikki tavoitteelliset urheilijat mistä tahansa seurasta. Jos hakija opiskelee korkeakoulussa tai ei opiskele tällä hetkellä lukiossa/ammattikoulussa, pisteytys tapahtuu henkilökohtaisten haastattelujen ja urheilijan menestyksen perusteella. Jos haet akatemian jäsenyyttä ja tarvitset lajiliittopisteytystä, ota yhteyttä akatemiatoiminnasta vastaavaan liiton koulutuspäällikköön, Perttu Hautalaan. 

Etkö löytänyt etsimääsi?