PPL pesäpallon edistäjänä
Suomen Pesäpalloliitto PPL ry:n tarkoituksena on mm. kansallispelimme pesäpallon ja vastaavanlaisen lyömäpalloilun edistäminen, kehittäminen ja valvominen, kilpailu-, nuoriso- ja kuntoliikuntatoiminnan harjoittaminen sekä toimiminen jäsentensä valtakunnallisena yhdyselimenä.
Pesäpalloliitto
Syyskokous 2024
Etenemistä kohti pesäpallon strategian tavoitteita seurataan syyskokouksessa. Syyskokouksen esityslista, PPL:n toimintasuunnitelma, talousarvio sekä valtakirja ladattavissa alla olevista linkeistä.
Syyskokous 2024
Pesäpalloliiton vuoden 2024 Syyskokous pidetään Helsingissä Crowne Plaza Helsingissä lauantaina 26.10. 2024 klo 14.
Lisätietoa: Merja Ahokas | merja.ahokas(ät)pesis.fi | 046 878 2259
Pesäpalloliitto
Strategia 2023-2026
Visio ja toiminta-ajatus
Pesäpalloliiton strategia 2023–2026 kattaa pesäpallon, baseballin ja softballin aina lasten ja nuorten liikunnasta huippu-urheiluun saakka. Strategian visiona on Koko kansan peli. Pesäpallo on ainutlaatuinen suomalainen peli, joka on tunnustetusti Suomen kansallispeli. Pesäpalloyhteisön tehtävä on pitää huolta, että jokainen Suomessa oleva saa jonkin kontaktin pesäpalloon.
Pesäpalloliiton toiminta-ajatuksena on, että elinvoimaiset seurat tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden nauttia pesäpallosta. Seurat järjestävät organisoitua toimintaa pesäpallossa, baseballissa ja softballissa. Elinvoimaiset ja hyvin toimivat seurat tekevät tämän parhaalla mahdollisella tavalla. Liiton ydintehtävä on auttaa ja tukea seuroja ja mahdollistaa seurojen onnistuminen. Pandemia-ajan jälkeen seurojen elinvoiman varmistaminen on tärkein tehtävä. Elinvoimaiset seurat turvaavat kaikkien kolmen lajin kestävän kasvun.
Arvot
Pesäpalloliiton arvot ovat Yhdessä, Rohkeasti, Avoimesti, Vastuullisesti.
Yhdessä: Yksi liike – onnistumme yhdessä. Emme sulje ketään ulkopuolelle. Kunnioitamme toisiamme kentällä ja kentän ulkopuolella.
Rohkeasti: Uskallamme kokeilla, emme pelkää muutosta. Uskallamme epäonnistua, emme tyrmää uusia ideoita.
Avoimesti: Toimimme läpinäkyvästi ja viestimme aktiivisesti. Avoimuus luo mahdollisuuksia aitoon osallistumiseen.
Vastuullisesti: Pesäpalloliike on sitoutunut Olympiakomitean vastuullisuus-ohjelmaan ja Ihmisoikeusliiton Älä riko Urheilua-kampanjaan.
Strategiset valinnat
Pesäpalloliiton strategiset valinnat ovat: huippupesäpallon vetovoiman kasvattaminen, seurojen elinvoiman vahvistaminen ja kasvun mahdollistaminen. Lisäksi yhteisenä toimintatapana vuosien 2023–2026 strategiassa on onnistumisten jakaminen; hyviä asioita ja onnistumisia tuodaan jatkossa entistä enemmän esille ja jaetaan toimivia käytäntöjä eteenpäin.
Strategiaa toteutetaan seuraavilla osa-alueilla: lapset ja nuoret, huippupesis, koulutus ja valmennus, kilpailutoiminta, tuomaritoiminta, seuratoiminta, aluetoiminta, viestintä, markkinointi ja myynti, baseball ja softball. Lisäksi strategia huomioidaan vaikuttamisessa, hyvässä hallinnossa ja vastuullisuudessa.
Strategia on hyväksytty 25.11.2022 liittokokouksessa. Strategiaa tarkastellaan vuosittain toimintasuunnitelmissa sekä talousarvioissa. Kevätkokous ja syyskokous ovat paikkoja vaikuttaa.
Pesäpalloliitto
Toimintasäännöt
Toimintasäännöt on päivitetty 18.12.2023.
NIMI
NIMI
Liiton nimi, kotipaikka ja tarkoitus
1 §
Yhdistyksen nimi on Suomen Pesäpalloliitto PPL ry ja sen kotipaikka on Vantaan kaupunki. Näissä säännöissä käytetään yhdistyksestä nimeä liitto.
2 §
Liiton tarkoituksena on kansallispelimme pesäpallon ja vastaavanlaisen lyömäpalloilun edistäminen, kehittäminen ja valvominen, kilpailu-, nuoriso- ja kuntoliikuntatoiminnan harjoittaminen sekä toimiminen mainittuja toimintoja harjoittavien jäsentensä valtakunnallisena yhdyselimenä.
Liiton toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet.
Liitto voi omistaa kiinteää omaisuutta sekä harjoittaa sellaista ansiotoimintaa, mikä liittyy välittömästi tarkoitetun toiminnan toteuttamiseen. Liitto voi ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä perustaa rahastoja ja säätiöitä.
3 §
Liitto toteuttaa tarkoitustaan
kehittämällä ja ylläpitämällä pesäpallon sarjajärjestelmää
järjestämällä myös muunlaisia kilpailutilaisuuksia sekä edistämällä pesäpalloilua harraste- ja terveysliikuntana
laatimalla ja julkaisemalla pelisäännöt sekä kehittämällä ja valvomalla pelaamista koskevaa muuta kilpailu- ja edustuskelpoisuussäännöstöä
edistämällä uusien pesäpalloseurojen perustamista ja huolehtimalla siitä, että mahdollisimman monet muutkin urheiluseurat pitävät pesäpalloa ohjelmassaan
tukemalla ja tehostamalla seurojen, muiden jäsenyhdistysten ja toiminnallisten alueidensa toimintaa ja koulutusta
toimimalla yhteistyössä muiden yhteisöjen kanssa pesäpallon aseman vahvistamiseksi
harjoittamalla kustannustoimintaa sekä voittoa tavoittelematta urheiluvälineiden välitystä jäsenilleen sekä tekemällä toiminnan vaatimia sopimuksia
valvomalla sääntöjen noudattamista ja ratkaisemalla niitä koskevat rikkomukset ja erimielisyydet
JÄSENET
JÄSENET
Liiton jäsenet
4 §
Liiton jäseneksi voi päästä kirjallisen hakemuksen perusteella pesäpalloa, baseballia tai softballia harrastava tai näitä toimintoja edistävä rekisteröity yhdistys. Uudet jäsenet hyväksyy liittojohtokunta.
Jäsenet ryhmitetään alueellisen kokonaisuuden muodostaviin toiminnallisiin alueisiin.
Jäsenen katsotaan ilmoituksessaan sitoutuneen noudattamaan näitä sääntöjä ja liiton johtoelintenpäätöksiä sekä vastaamaan muista liiton mahdollisesti asettamista velvoitteista. Liiton syyskokousmäärää jäsenille liittymismaksun sekä vuosittaisen jäsenmaksun.
Henkilö, joka toiminnallaan on erikoisessa määrin edistänyt liiton tarkoitusperien toteuttamista, voidaan liittojohtokunnan esityksestä ja liittokokouksen päätöksellä kutsua liitonkunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi.
Liittojohtokunta voi hyväksyä ulkojäseneksi pesäpallotoimintaa harjoittavan ulkomaisen yhteisön, jonka tarkoitus on aatteellinen ja joka kotivaltiossaan tunnustetaan itsenäiseksi oikeushenkilöksi. Ulkojäsenellä on läsnäolo- ja puheoikeus mutta ei äänioikeutta liittokokouksessa.
ANTIDOPING
ANTIDOPING
Sitoutuminen antidopingtoimintaan
5 §
Liitto ja sen jäsenet ovat sitoutuneet kulloinkin voimassa olevaan Suomen Antidopingtoimikunnan dopingsäännöstöön sekä Euroopan Neuvoston dopingin vastaisen yleissopimuksen, pohjoismaisen antidopingsopimuksen sekä Suomen allekirjoittamien muiden kansainvälisten antidopingsopimusten mukaisiin sääntöihin.
Epäillyissä dopingrikkomuksissa 1.1.2021 alkaen kurinpitovaltaa käyttää voimassa olevassa Suomen antidopingsäännöstössä mainittu kurinpitoelin.
KURINPITO
KURINPITO
Liitosta eroaminen ja erottaminen sekä muut kurinpitotoimet
6 §
Jäsen voi erota liitosta tekemällä siitä lainmukaisen ilmoituksen. Eroaminen tulee voimaan liitonkulumassa olevan toimintavuoden päättyessä. Jos jäsenyhdistys tai -yhteisö purkautuu, katsotaan sen jäsenyys päättyneeksi.
7 §
Jäsenyhdistystä tai -yhteisöä taikka sen jäsentä, joka ei noudata näitä sääntöjä tai liiton johtoelintenpäätöksiä ja määräyksiä tahi muulla tavoin toimii liitolle tai pesäpallolle lajina vahinkoa tuottavasti, voi liittojohtokunta rangaista sen jälkeen, kun asianomaiselle on annettu tilaisuus selityksenantamiseen määräajan kuluessa
liitosta erottamisella määräajaksi tai ainaiseksi
yksityisluontoisella tai julkisella varoituksella
kilpailu- tai toimitsijakiellolla määräajaksi tai ainaiseksi
Sama oikeus on jäsenyhdistyksellä tai -yhteisöllä sen jäsentä kohtaan.
Kilpailu- tai toimitsijakelvottomuus ei vapauta avoinna olevista velvoitteista liittoa kohtaan. Kurinpitotoimen kohteeksi joutunut voi saattaa asian Urheilun oikeusturvalautakunnan tutkittavaksi.
Pesäpalloliitto ja sen jäsenet sitoutuvat liikunnan ja urheilun yhteisiin vakavaa epäasiallista käyttäytymistä ja vakavia eettisiä rikkomuksia koskeviin kurinpitomääräyksiin ja urheiluyhteisönyhteisen eettisten rikkomusten kurinpitolautakunnan toimivaltaan ja sääntöihin sekä sen päätöksiin. Pesäpalloliiton jäsenet sitouttavat omat jäsenensä ja toiminnassaan mukana olevat henkilöt ja yhteisöt edellä mainittuihin kurinpitomääräyksiin ja kurinpitolautakunnan toimivaltaan, sääntöihin ja päätöksiin.
HALLINTO
HALLINTO
Liiton hallinto
Liiton päätösvaltaa käytetään liittokokouksessa. Liiton hallituksena toimii liittojohtokunta.
8 §
Liitolla on kaksi varsinaista liittokokousta, kevätkokous ja syyskokous.
Kevätkokous pidetään vuosittain maalis-huhtikuussa ja syyskokous vuosittain loka-marraskuussa. Kokoukset pidetään liittojohtokunnan määräämänä aikana ja määräämässä paikassa.
Ylimääräinen liittokokous pidetään, jos liittokokous tai liittojohtokunta niin päättää tai jos yksikymmenesosa äänioikeutetuista jäsenistä sitä vaatii kirjallisesti liittojohtokunnalta erityisesti ilmoitettua asiaa varten.
Kokous on kutsuttava koolle kahden kuukauden kuluessa vaatimuksen esittämisestä.
Kutsu liittokokoukseen on julkaistava liiton internet-sivuilla kuukautta ennen liittokokousta.
9 §
Jäsenillä on oikeus osallistua liittokokoukseen yhdellä nimetyllä varsinaisella edustajalla ja lisäedustajilla. Jäsenen päätäntävaltaa käyttää sen varsinainen edustaja, lisäedustajilla on vain puhevalta. Sama henkilö voi edustaa enintään kolmea jäsentä. Äänioikeutettuja ovat jäsenyhdistykset, jotka ovat maksaneet liiton jäsenmaksun, joka määritellään vuosittain syyskokouksessa.
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua johtokunnan niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.
Voidakseen käyttää kokouksessa äänioikeutta, jäsenen on ilmoitettava osallistumisesta kokoukseen etukäteen ja toimitettava jäsenseuran antama valtakirja Pesäpalloliittoon viimeistään kokouskutsussa mainittuun päivään mennessä.
Liiton kunniapuheenjohtajalla, kunniajäsenillä, liiton puheenjohtajalla, liittojohtokunnan jäsenillä, liiton ulkojäsenillä, liiton toiminnanjohtajalla sekä mahdollisten valiokuntien jäsenillä on liittokokouksessa puhevalta.
10 §
Liittokokouksessa jokaisella jäsenellä on yksi ääni.
11 §
Päätökseksi tulee, ellei näissä säännöissä ole muuta määrätty, mielipide, jota on kannattanut ylipuolet annetuista äänistä. Vaaleissa tulevat valituiksi eniten ääniä saaneet.
Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan kanta, vaaleissa saman äänimääränsaaneiden kesken arpa.
Liiton puheenjohtajan vaalissa on kuitenkin saatava yli puolet annetuista äänistä. Ellei ensimmäisessä äänestyksessä kukaan ehdokkaista ole saanut yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan uusi vaali kahden ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saaneen välillä.
12 §
Liiton kevätkokouksessa
esitetään liittojohtokunnan laatima liiton vuosikertomus edelliseltä toimintavuodelta ja keskustellaan siitä
esitetään liiton tilikertomus edelliseltä toimintavuodelta sekä tilintarkastajien siitä antamalausunto ja päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestäliittojohtokunnalle ja muille tilivelvollisille
käsitellään muut esityslistaan merkityt asiat.
Liiton syyskokouksessa
päätetään liittymis- ja jäsenmaksun suuruudesta
päätetään liiton puheenjohtajalle ja liittojohtokunnan jäsenille maksettavista palkkioista
valitaan joka toinen vuosi liittojohtokunnan puheenjohtaja, jota myös kutsutaan liitonpuheenjohtajaksi. Lisäksi liittokokous valitsee joka toinen vuosi kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan liittojohtokunnan jäsenet siten, että liittojohtokunnan jäsenistössä ovat kattavasti edustettuina Suomen Pesäpalloliitto ry:n alueet ja sukupuolten välisen tasa-arvon periaatteet otetaan huomioon liittojohtokunnan jäseniä valittaessa. Valittujen toimikausi alkaa seuraavan kalenterivuoden alusta.
valitaan tilintarkastaja. Liitolla on yksi varsinainen tilintarkastaja. Varatilintarkastaja on valittava, mikäli varsinainen tilintarkastaja ei ole tilintarkastuslaissa tarkoitettu tilintarkastusyhteisö. Tilintarkastaja valitaan syyskokouksessa kalenterivuodeksi.
vahvistetaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio
käsitellään muut esityslistaan merkityt asiat
13 §
Jäsenen kirjallisesta vaatimuksesta on varsinaisen liittokokouksen esityslistalle merkittävä asia, jonka jäsen haluaa saada liittokokouskäsittelyyn edellyttäen, että tämä esitys on jätetty liittojohtokunnalle viimeistään 21 päivää ennen kokousta.
14 §
Liittojohtokunnan muodostavat liiton syyskokouksen kahdeksi kalenterivuodeksi valitsemat liitonpuheenjohtaja ja yhdeksän jäsentä, joista liittojohtokunta valitsee johtokunnalle ensimmäisen ja toisen varapuheenjohtajan.
Liittojohtokunnan jäsenten tulee valintahetkellä olla alle 70-vuotiaita. Ehdokas voidaan valita liittojohtokuntaan enintään neljäksi peräkkäiseksi kaksivuotiskaudeksi lähtien näiden sääntöjen hyväksymisestä. Suomen Pesäpalloliitto ry:hyn tai sen jäsenenä olevaan oikeushenkilöön päätoimisessa tai siihen rinnastuvassa työsopimussuhteessa olevaa henkilöä ei voida valita toimimaan liittojohtokunnan jäsenenä lähtien näiden sääntöjen hyväksymisestä.
Liittojohtokunnan jäsenten vaalia valmistelemaan liittokokous nimeää vaalitoimikunnan, jossa ovat edustettuina kattavasti Suomen Pesäpalloliitto ry:n alueet ja maakunnat. Vaalitoimikunnantehtävänä on valmistella perusteltu esitys liiton puheenjohtajan ja liittojohtokunnan jäsentenvalinnasta liittokokoukselle.
Liittokokous vahvistaa vaalitoimikunnan ohjesäännön. Liittojohtokunnan jäsenten valinnassa tulee ottaa huomioon alueellisen ja sukupuolten välisen tasa-arvon periaatteet.
Liittojohtokunta on päätösvaltainen viiden jäsenen läsnä ollessa, joista vähintään yhden on oltavapuheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Liittojohtokunnassa tulee päätökseksi mielipide, jota kannattaa yli puolet äänestyksessä annetuista äänistä ja vaaleissa tulevat valituiksi eniten ääniä saaneet.
Jos vaalissa valitaan vain yksi henkilö, valituksi tuleminen edellyttää kuitenkin, että ehdokas saa ylipuolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaaleissa arpa ja muutoin puheenjohtajan mielipide.
15 §
Liittojohtokunnalle kuuluvat seuraavat tehtävät:
kutsuu koolle liittokokoukset ja valmistelee niissä esitettävät asiat
ratkaisee jäseneksi pääsyasiat
hoitaa liiton talousasiat
nimittää ja erottaa liiton toiminnanjohtajan sekä vahvistaa henkilökunnan nimitykset ja erottamiset
johtaa liiton kilpailu-, koulutus- ja muuta toimintaa
vahvistaa edustus- ja kilpailukelpoisuussäännöt, pelisäännöt ja sarjajärjestelmän sekä valvoo niiden noudattamista
valitsee liiton edustajat liiton ulkopuolisiin tehtäviin
laatii toimintasuunnitelman ja talousarvioesityksen sekä toiminta- ja tilikertomuksen
nimittää avukseen tarpeelliseksi katsomansa valiokunnat ja toimikunnat
myöntää ansiomerkit ja viirit
seuraa ja edistää pesäpalloilun kehitystä
päättää liiton omaisuuden myymisestä, vaihtamisesta ja kiinnittämisestä
Liittojohtokunnalla ei ole oikeutta siirtää antidopingtoimintaan liittyviä velvollisuuksia, tehtäviä ja toimivaltaansa.
TOIMINTAKAUSI
TOIMINTAKAUSI
Tili- ja toimintakausi
16 §
Liiton tili- ja toimintakausi on 1.1.–31.12.
NIMENKIRJOITUS
NIMENKIRJOITUS
Liiton nimenkirjoitus
17 §
PPL:n nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja toiminnanjohtaja yksin tai liittojohtokunnan jäsenet kaksi yhdessä. Määrätty nimenkirjoitusoikeus voidaan antaa johtokunnan päätöksellä toimintasektoreiden vastuullisille henkilöille sekä talous- ja henkilöstöpäällikölle, kullekin yksin.
SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN
SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN
Liiton sääntöjen muuttaminen ja liiton purkaminen
18 §
Näiden sääntöjen muuttamista tai liiton purkamista koskeva päätös on tehtävä siten, että sääntömuutosten kohdalta päätös tehdään yhdessä liittokokouksessa, jossa ehdotusta kannattaa vähintään 3/4 kokouksessa annetuista äänistä ja liiton purkamisen kohdalta kahdessa perättäisessä liittokokouksessa, joiden välillä on vähintään kolme kuukautta ja joissa molemmissa ehdotusta kannattaa vähintään 3/4 kokouksessa annetuista äänistä.
Jos liitto päätetään purkaa tai lakkauttaa, sen omaisuus on käytettävä liittokokouksen määräämällä tavalla pallonlyönnin edistämiseen.
19 §
Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
Nämä toimintasäännöt on vahvistanut Suomen Pesäpalloliitto PPL ry 18.12.2023.