Pesäpallo-otteluissa kiinnitetään huomiota vuoronvaihtoihin
Pesäpalloliitto haluaa lisätä pesäpallo-otteluiden kulkuun dynaamisuutta ja elämyksellisyyttä. Katsojille halutaan tarjota mahdollisimman paljon mielenkiintoista seurattavaa kentällä.
Kiteen Pallon joukkuetta kotiottelussa Haminan Palloilijoita vastaan 26.6.2024.
Ottelun kulku seisahtuu vuoronvaihdon ajaksi, vaikka järjestävät seurat usein tarjoavatkin itse pelin ulkopuolista vuoronvaihtoviihdettä. Jatkossa pelituomari valvoo tarkemmin minuutin aikarajaa ja antaa vihellysmerkin 50 sekunnin kohdalla merkkinä ottelun jatkumisesta. Samoin tuomaristo valvoo mahdollisia pelaajavaihtoja ja niiden hoitamista ripeästi.
Pesäpallon pelisäännöissä nopeutetaan muillakin tavoin pelin kulkua. Pelituomari valvoo lukkarin sekä ylipäätään ulkovuorossa olevan joukkueen turhaa heittelyä ja viivyttelyä. Loukkaantuneen pelaajan osalta vaihto voidaan tehdä myös kesken käynnissä olevan sisä- tai ulkovuoron. Pallojuniorit hakevat selvästi laittomat lyönnit, jotta peli saadaan heti jatkumaan uudella pallolla.
– Tavoitteena on sujuvoittaa ja nopeuttaa ottelun kulkua sekä minimoida hetket, jolloin katsojilla ei juuri ole seurattavaa kentällä. Saamme useita minuutteja otteluajasta pois toimimalla ripeämmin, eikä varsinaisia sääntömuutoksia tarvitse tehdä, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Miika Rantatorikka perustelee.
Tasatilanteessa kahden jakson jälkeen siirrytään tulevalla kaudellakin suoraan kotiutuskilpailuun Superpesiksen, Ykköspesiksen, suomensarjan ja nuorten Superpesiksen otteluissa. Mikäli kotiutuskilpailussa tarvitaan toinen kierros, sisävuorossa jatkaa sama joukkue kuin ensimmäisen kierroksen tasoittavalla.
Videohaasto-oikeus päälähetyksenä tuotettavissa otteluissa
Vaikka pesäpallo-otteluiden dynaamiseen kulkuun panostetaan, joukkueiden videohaasto-oikeus pysyy voimassa päälähetyksinä tuotettavissa Superpesiksen ja miesten Ykköspesiksen otteluissa. Pelituomarilla on myös päälähetyksinä tuotettavissa otteluissa oikeus tehdä itsenäisesti päätös tarkastaa videolta epäselvä tilanne, jossa tuomarit eivät ole pystyneet havaitsemaan varmasti kenttätapahtumien kulkua.
Haasto-oikeuden käyttämisestä ilmoittaa joukkueen pelinjohtaja näyttämällä siirretyn ratkaisun merkkiä (kädellä kiinni toisen käden ranteesta). Pelituomari hyväksyy haaston piirtämällä sormillaan ilmaan neliön videotarkistuksen merkiksi tai hylkää sen, jos kyse ei ole näkemysratkaisusta. Joukkueella on mahdollisuus haastaa vain varsinainen kotipesäkilpa. Tilanteeseen liittyvät muut pelitapahtumat, kuten mahdolliset estämiset, eivät ole haasto-oikeuden piirissä.
Molemmilla joukkueilla on päälähetyksenä tuotettavissa Superpesiksen ja miesten Ykköspesiksen otteluissa yksi haastomahdollisuus koko ottelun aikana. Haasto-oikeuden saa takaisin, jos tuomio muuttuu haaston seurauksena. Jos näin ei käy, joukkue menettää haasto-oikeutensa sekä mahdollisen käyttämättömän aikalisänsä.
Haasto-oikeus on kuluvalla kaudella ensimmäistä kertaa käytössä Superpesiksen avauskierroksen otteluissa Espanjan Aurinkorannikolla. Pöytyän Urheilijat ja Fera Raumalta kohtaavat naisten Superpesiksen avauksessa Fuengirolassa lauantaina 26.4. Vuorokautta myöhemmin miesten kauden avaavat Fugepesis-tapahtuman toisessa ottelussa Sotkamon Jymy ja Imatran Pallo-Veikot.
Hienoisista muutoksista pesäpallon pelisääntöihin kerrottiin tämän sivuston uutisessa 13.11.2024. Ajantasaiset pesäpallon pelisäännöt löytyvät aina säännöt ja määräykset -sivulta.