Uutinen

Pesiskynä-blogi: Mittarit ohjaavat toimintaa

Niin urheilussa kuin meillä Pesäpalloliitossakin tavoitteet ja mittarit ovat keskeinen osa toimintaa ja ohjaavat osaltaan tekemistä.

Pesiskynä-Blogi: Miika Rantatorikka.

6.2.2025

Pesiskynä

Urheilussa fyysisten ominaisuuksien ja lajitaitojen kehittymistä seurataan harjoitus- ja kilpailukaudella säännöllisillä testeillä. Mittareiden osoittaessa ei toivottuja tuloksia, toimintaa voidaan analysoida ja muuttaa tarvittaessa suuntaa. Kilpailukaudella vaikkapa otteluiden tulokset, pelaajien onnistumisprosentit ja annettujen juoksujen määrä ovat selkeitä mittareita, jonka mukaan toiminnan kehittymistä haluttuun suuntaan voidaan arvioida. Haastavampia mitattavia asioita ovat joukkueen henkisen tilan kehittyminen, peli-ilme ja urheilijoiden keskinäisen vuorovaikutuksen arviointi. Näitäkin joukkueissa arvioidaan säännöllisesti ja pyritään kehittämään ympäristöä suotuisaksi ja menestyksen edellyttämälle tasolle.

Työpaikalla säännöllinen työtyytyväisyyskysely antaa tärkeää tietoa työpaikan esimerkiksi työskentelyolosuhteista, ilmapiiristä ja työtehtävien sopivasta haastavuudesta sekä työkuormasta. Pesäpalloliitossa työhyvinvointikysely teetettiin viimeksi syksyllä 2024. Tulokset osoittavat, että yhdessä tehty työ, pelisäännöt ja vuorovaikutus ovat toimineet hienosti ja Pesäpalloliitossa on monelta osin työhyvinvointikyselyn osoittamat mittarit hyvällä tasolla.

Pesäpalloliitto on seurojen ja niiden jäsenten palveluorganisaatio. Meidän tehtävämme on luoda puitteita ja auttaa seuratoimintaa kehittymään, parantaa olosuhteita harrastajamäärän kasvamiselle ja laadukkaalle kilpailutoiminnalle sekä edistää valmentaja- ja tuomaritoiminnan kehittymistä. Näille tavoitteille olemme luoneet mittareita, joiden avulla seuraamme toiminnan kehittymistä. Palvelun tasolle yksinkertaisesti mitattavaa arvoa on vaikeampi määrittää, mutta tätäkin asiaa arvioimme säännöllisesti virallista kautta saatujen palautteiden määrässä ja laadussa.

Pesäpallolla menee hyvin. Keskeiset mitattavat luvut ovat parantuneet vuodesta 2023. Lisenssimäärä on vuonna 2024 oli 17 418 (vuonna 2023 16 838). Lisättäessä lisenssimäärään muut virallisesti dokumentoivat pesäpallotoimijat, kasvaa pesäpallon parissa toimivien määrää noin 26 000 henkilöön. Joukkuemäärä kaikissa sarjoissa oli 1128 (1071).

Kesän suosituille alue- ja valtakunnallisille leireille ilmoittautuminen on parasta aikaa käsillä. Viime vuonna teimme lähes kaikkien leirien osallistujaennätykset. Alueleireille osallistui 390 joukkuetta (345). Valtakunnallisten leirien joukkuemäärä oli 434 (416).

Tuomaripolun kehittäminen ja tuomarimäärän kasvattaminen ovat keskeisiä seurattavia asioita joukkueiden ja pelaajien määrän kasvaessa. Keskittyminen tuomareiden lisäämiseen on hyvällä polulla, vuonna 2024 rekisteröityjä tuomareita oli 3092 henkilöä (2789). Kasvua edelliseen vuoteen oli 303 tuomaria.

Harrastustoiminnan laatua voidaan parantaa kouluttamalla valmentajia. Vuoden 2024 Pesäpalloliiton tarjoamissa koulutuksissa oli 2781 osallistumiskertaa (1472). Kun lukuun lisätään Vastuullisuuskoulutusten 2692 osallistumiskertaa, koulutusten osallistumiskerrat nousevat pitkälti yli 5000. Iloksemme olemme havainneet ja saaneet palautetta, että koulutukset koetaan hyviksi ja niihin halutaan osallistua. Pesäpallon ensimmäinen Valmentajien ammattitutkinto -koulutus saadaan päätökseen helmikuussa 2025.

Pesäpalloliiton henkilöstö on kohdannut vuoden 2024 aikana yli 200 seuratoimijaa kasvotusten tai virtuaalisesti (167). Lukumäärään ei ole laskettu massatilaisuuksia. Määrän kasvattaminen ei ole itseisarvo, tapaamisilla tulee aina olla selkeä tavoite ja vaikutus. Uusimpana seurattavana mittarina on pää- ja osa-aikaisten toimihenkilöiden määrän lisääntyminen seuroissa. Seuratoiminnan kehittyminen ja ammattimaistuminen edellyttää toimihenkilöiden määrän lisääntymistä. Pesäpalloliitolla on varattuna 250 000 euron määräraha toimihenkilöiden palkkatukeen vuonna 2025.

Tavoitteet ja mittarit ohjaavat toimintaa. Niiden tulee olla realistisia mutta riittävän haasteellisia. Mittareiden arvojen kehittyminen hyvään suuntaan kertoo, että me kaikki pesäpallotoimijat olemme yhdessä tehneet hyviä asioita pesäpallon eteen. Jatketaan sitä yhdessä!

Terveisin

Miika Rantatorikka
Pesäpalloliitto Toiminnanjohtaja

Pesiskynä on Pesäpalloliiton blogi, jossa kirjoittajat jakavat näkemyksiä rakkaasta kansallislajistamme.

Etkö löytänyt etsimääsi?