Pesäpallon
leirejä
lapsille ja nuorille

Pesäpalloliitto järjestää lapsille ja nuorille yhdessä seurojen kanssa neljä valtakunnallista leiriä sekä alueleirejä ympäri Suomen.

Leirien aikataulut 2025

Valtakunnalliset leirit

  • Naperoleiri: Ylivieska, 14.-18.7.2025 (F-G-ikäiset)

  • Tenavaleiri: Tampere, 7.-12.7.2025 (E-ikäiset)

  • Suurleiri: Koskenkorva, 29.6.-4.7.2025 (D-ikäiset)

  • Nuorisoleiri: Jyväskylä, 21.-26.7.2025 (C-ikäiset)

Alueleirit

  • F-G-ikäisten leiri: Kannus 13.-15.6.2025

  • D-E-ikäisten leiri: Sotkamo 6.-8.6.2025

  • D-G-ikäisten Kunnari-leiri: Joensuu 13.-15.6.2025

  • D-G-ikäisten leiri: Espoo 13.-15.6.2025

  • D-E-ikäisten Etenee-leiri: Kankaanpää 6.-8.6.2025

  • F-G- ikäisten Etenee-leiri: Ulvila 13.-15.6.2025

Pesäpalloliitto

Valtakunnalliset leirit

Pesäpalloliitto järjestää yhteistyössä paikallisten seurojen kanssa neljä suosittua valtakunnallista leiriä ympäri Suomea: Naperoleirin, Tenavaleirin, Suurleirin ja Nuorisoleirin. Leirit on jaettu ikäluokittain. D- ja E-junioreiden kilpasarjajoukkueilla on mahdollisuus voittaa leireillä leirimestaruus. C-nuoret pelaavat Nuorisoleirin kilpasarjassa ikäluokan Suomen mestaruuksista.

Pesäpalloliitto

Alueleirit

Valtakunnallisten leirien lisäksi alueleirit ovat vakiintuneet vahvaksi osaksi kesän pesäpallokalenteria. Kesällä 2025 järjestetään kuusi alueleiriä ympäri Suomea. Läntisen alueen leirit ovat Etenee-leirejä. Itäisen alueen leiriä kutsutaan Kunnarileiriksi. Leirit on jaettu ikäluokittain aina F-ikäisistä D-ikäisiin saakka.

Leirit

Ilmoittautuminen

Joukkueiden ja nuorisotuomareiden ilmoittautuminen lasten ja nuorten valtakunnallisille leireille ja alueleireille alkaa vuoden 2025 alkupuolella. Sekä joukkueiden että nuorisotuomareiden ilmoittautuminen leireille tapahtuu tulospalvelujärjestelmässä. Hinnat ja ilmoittautumisohjeet vahvistetaan myöhemmin ja julkaistaan näillä sivuilla.

Leiriuutiset

Ladataan sisältöä

Pesisleirien historia pähkinänkuoressa 

Pesisleireillä on Suomessa jo yli 70 vuoden historia. 1930‒60 -luvuilla leirit olivat pääsääntöisesti piiri- ja koulutusleirejä. Ensimmäiset merkinnät valtakunnallisista pesisleireistä Pesäpalloliiton toimintakertomuksista löytyvät vuodelta 1966, jolloin järjestettiin valtakunnallinen leiri piirijoukkueille. Leirillä olivat mukana ampiaiset, oravat ja pääskyt.  

Vuonna 1971 ei järjestetty erikseen valtakunnallista nuorten pesisleiriä, vaan nuoret kokoontuivat Tampereelle omiin Nuorten Suurkisoihinsa. Leirillä oli mukana yli 600 11‒15-vuotiasta lasta ja nuorta. Suurkisoissa ottelivat ensimmäisen kerran Suomen mestaruudesta ampiaiset (13- v. pojissa) ja pääskyt (15-v. tytöissä). Suurkisamestaruudesta piirijoukkueilla pelasivat puolestaan oravat (alle 15-v. pojat), sääsket (alle 11-v. pojat) ja peipot (alle 13-v. tytöt). 

Vuonna 1972 järjestettiin ensimmäinen ”virallinen” Suurleiri Porissa.  Mukana oli 32 joukkuetta. Leirillä pelasivat ampiaiset (alle 13-v. pojat) ja pääskyt (alle 15-v. tytöt). Vuonna 1973 leirillä pelasivat ensimmäistä kertaa myös peipot (alle 13-v tytöt).  Vuodesta 1979 lähtien Suurleirillä ovat pelanneet vain D-ikäiset tytöt ja pojat.  

Vuoden 1971  PPL:n toimintakertomuksessa on kerrottu Tenavatoiminnasta seuraavaa: Toimintavuoden alussa päätettiin Tenavatoiminnan nimeä kantava nuorten toiminnan muoto, joka olisi tarkoitettu 6-10-vuotiaille tytöille ja pojille. Toimintaa varten perustettu elin ”Tenavaliiton johtokunta” alkoi suunnittelun. Heti alkuun kohdattiin vaikeuksia nimen suhteen. Ajateltiin näet yhdistää toiminta Tenavat-sarjakuvaan ja näin saada voimakas taustavoima – Jaska Jokunen – baseball-lakkeineen symbolisoimaan tenavien touhuilua. 
  

Tarkemmissa tutkimuksissa osoittautui, että nimeä Tenavat ei ilmeisesti ilman suuria korvauksia saada käyttöön. Tästä käytiin neuvotteluja ensin Sanoma-osakeyhtiön kanssa, joka on sarjakuvan suomalainen haltija. Kun ilmeni, että tällä taholla suhtaudutaan asiaan myönteisesti otetiin yhteys United Press Internaitonal:iin (UPI), joka ystävällisesti lupasi tutkia asiaa. Tutkimukset kestivät kauan, mutta lopputulos oli Pesäpalloliitolle myönteinen. Sarjakuvan Tenavat suomalaista nimeä saadaan käyttää vapaasti.  

Tästä päätöksestä Tenavatoimintaan saatiin tuulta purjeisiin niin paljon, että ensimmäinen valtakunnallinen Tenavaleiri näki päivänvalonsa vuonna 1973 Hämeenlinnassa. Tällä leirillä mestaruudet jaettiin alle 9-v. pojille ja alle 11-v. tytöille. Vuosina 1979-1992 Tenavaleirillä pelasivat E-ikäiset tytöt ja pojat sekä F-ikäiset pojat. Vuodesta 1993 lähtien Tenavaleirillä ovat pelanneet vain E-ikäiset.  

Leirien suosio on kasvanut vuodesta toiseen. Nuorisoleirit alkoivat omat vuosittaiset leirinsä 1985 Helsingissä ja Naperot liittyivät leiriläisten joukkoon Kankaanpäässä 1993. Nuorisoleirillä ovat alusta alkaen pelanneet vain C-ikäiset samoin kuin Naperoleirillä F-ikäiset.  

Vuonna 2003 järjestettiin ensimmäinen ja tähän mennessä myös ainoa B-ikäisten valtakunnallinen leiri Kempele-Oulunsalo alueella. 

Pojat ja tytöt ovat pelanneet vuosien varrella lähes 5 900 joukkueen voimin kesäistä pallopeliä 49 eri paikkakunnalla ympäri Suomea. 

 

Etkö löytänyt etsimääsi?